top of page
Ara
Aslı Sayım

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE NASIL BAŞVURULUR?

Güncelleme tarihi: 15 Nis 2021

Tüketici işlemi , mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemdir.


Tüketici işleminden doğan uyuşmazlıklara çözüm bulmak için uyuşmazlık değeri dikkate alınarak tüketici hakem heyetine ya da tüketici mahkemesine başvuru yapılmalıdır:

  • 2021 yılı için, 11.330 Türk Lirası ve üzerindeki uyuşmazlıkların karara bağlanması amacıyla tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılamaz. 11.330 Türk Lirası ve üzerindeki uyuşmazlıklar için sırasıyla dava şartı arabuluculuk müessesesine ve Tüketici Mahkemesine başvuru yapılmalıdır.


  • 2021 yılı için;

+Büyükşehir belediyesi statüsünde olmayan illerde değeri 11.330 Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine,


+Büyükşehir belediyesi statüsünde bulunan illerde ise 7.550 Türk Lirası ile 11.330 Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine,

Değeri 7.550 Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklar için ilçe tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılması zorunludur.


TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE BAŞVURU NASIL YAPILIR ?


Başvuru, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki tüketici hakem heyetine yapılmalıdır.


Tüketici hakem heyetine şahsen ya da avukatınız aracılığıyla başvuru yapabilirsiniz.


Başvuruformu(www.ticaret.gov.tr/data/5d43e83d13b8764330655303/b381f8ada423481db84a5a338234f305.pdf) ile birlikte delillerinizi eklediğiniz dilekçeyi tüketici hakem heyetine sunmalısınız.


Başvuru formu kullanılmadan başvuru yapılacaksa dilekçenizde:

  • Başvuru sahibinin adı, soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, adresi ve varsa diğer iletişim bilgileri,

  • Talebi

  • Türk Lirası cinsinden uyuşmazlık değeri

  • Şikayet edilene ilişkin bilgiler mutlaka olmalıdır.


Uyuşmazlık değerinin Türk Lirası cinsinden belirtilmesi zorunludur. Uyuşmazlık değeri döviz cinsinden ise söz konusu değer başvuru tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının belirlediği efektif döviz satış kuru esas alınarak Türk Lirasına çevrilmelidir.



BAŞVURUNUN İNCELENMESİ VE SONUÇLARI


Tüketici hakem heyetleri incelemeleri dosya üzerinden yapılır, gerekli görülmesi halinde tüketici hakem heyetleri tarafından ayrıca taraflar ve bilirkişi dinlenebilir.


Tüketici hakem heyetine yapılan başvurular başvuru tarih ve sırasına göre en geç 6 ay içinde görüşülür ve karara bağlanır.

Yapılan başvurunun niteliği, başvuru konusu, mal veya hizmetin özelliği gibi hususlar dikkate alınarak, karar süresi en fazla altı ay daha uzatılabilir.


Tüketici hakem heyetlerinin kararları tarafları bağlayıcı niteliktedir. Söz konusu kararlar yerine getirilmezse icra takibi başlatılmalıdır.


Uyuşmazlıkla ilgili olarak tüketici hakem heyeti tarafından tüketici aleyhine verilen kararlarda tebligat ve bilirkişi ücretleri Bakanlıkça karşılanır.

Uyuşmazlığın tüketicinin lehine sonuçlanması durumunda ise, tebligat ve bilirkişi ücretleri karşı taraftan tahsil olunarak bütçeye gelir kaydedilir.


HEYETİN KARARINA KARŞI İTİRAZ NEREYE YAPILIR ?


Taraflar tüketici hakem heyeti kararının tebliğinden itibaren 15 gün içinde tüketici hakem heyetinin bulunduğu yerdeki Tüketici Mahkemesine, tüketici mahkemesi bulunmayan yerlerde asliye hukuk mahkemesine karara karşı itiraz edebilir.


Tüketici hakem heyeti kararlarına karşı yapılan itiraz üzerine tüketici mahkemesinin vereceği karar kesindir.








35 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

NAFAKA BORCU VE HAPİS CEZASI

Nafaka ; boşanma davasından önce, boşanma davası sürerken ya da boşanma davası sona erdikten sonra maddi açıdan zor duruma düşecek olan...

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page