SGK YENİ İŞ ÇIKIŞ BİLDİRGESİ KODLARI
İş sözleşmesi işveren veya işçi tarafından sonladırıldığında bu durum işveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmek zorundadır. İşveren bu bildirim yükümlülüğünü yerine getirmez ise işçinin alacaklılarına maaş haczi ödemek zorunda kalacaktır.
İşçinin işten ayrılma sebepleri kodlar şeklinde ayrıntılı olarak kurumca düzenlenmiştir. Aşağıdaki tablodan kod numaralarının hangi sebep olduğunu ve hangi tazminatlara hak kazanıp kazanmayacağınızı görebilirsiniz. İşçinin, işten çıkarıldığının bildirgesinin hangi kod ile yapıldığı büyük önem taşımaktadır. İş akdi son bulsa dahi işçinin ve işverenin birbirlerine karşı hak ve yükümlülükleri devam etmektedir. Örnek verecek olursak işçinin çıkış kodu kıdem ve ihbar tazminatı açısından büyük önem arz etmektedir. Yine işçi başka bir işverenin yanında çalışmak istediğinde, yeni işveren işçinin daha önceki iş akdinin hangi nedenle son bulduğuna mutlaka bakacaktır.
İşçi işten çıkarılma kodunu E-Devlet uygulaması üzerinden öğrenebilir. İşçi işten çıkarılma sebebinin hatalı olduğunu düşünüyorsa işverenle iletişime geçmeli ya da bu durumu Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmelidir. Sonuç alamazsa bu durumu İş Mahkemelerinde tespit davası yoluyla dava etmesi gerekir. İşveren hatalı girdiği kodları 10 gün içerisinde elektronik sistem üzerinden düzeltebilir. Bu süre geçtikten sonra kuruma yazılı olarak başvurması gerekmektedir. İşveren yanlış bildirge verirse SGK tarafından işverene idari para cezası uygulanabilir. İşbu sebeple işçinin ve işverenin bu süreçte titizlikle davranması gerekmektedir. Bu süreç içerisinde iş hukuku alanında uzman bir avukattan yardım almanız süreci hak kaybı yaşamadan sonlandırmanıza yardımcı olacaktır.
Av. Muhammet ERÇİN
#iş hukuku, #iş hukuku avukatı, #iş çıkış kodu, #kıdem tazminatı, #ihbar tazminatı, #fazla mesai ücreti, #avukat
Commentaires