Nafaka ; boşanma davasından önce, boşanma davası sürerken ya da boşanma davası sona erdikten sonra maddi açıdan zor duruma düşecek olan eşe/çocuğa diğer eş tarafından düzenli olarak ödenen paradır.
Nafakanın birden fazla çeşidi bulunmaktadır:
Tedbir Nafakası
İştirak Nafakası
Yoksulluk Nafakası
TEDBİR NAFAKASI ALACAĞI NEDENİYLE HAPİS CEZASI UYGULANABİLİR Mİ?
Tedbir nafakası boşanma davasından önce veya boşanma davası devam ederken eş ve/veya çocuğun geçimini sağlaması için diğer tarafın ödemesine mahkeme tarafından hükmedilen nafakadır.
Mevzuat değişikliği olmadan önce tedbir nafakası bakımından hapis cezası uygulanamıyorken mevzuat değişikliği ile beraber artık tedbir nafakası için de nafaka alacaklısı şikayette bulunabilir.
Bu nedenle 2005 tarihinden itibaren tedbir nafakası borcu nedeniyle hapis cezası uygulanmaktadır.
İŞTİRAK NAFAKASI VEYA YOKSULLUK NAFAKASI ALACAĞI BAKIMINDAN HAPİS CEZASI UYGULANIR MI?
İştirak nafakası, velayeti kendisine verilmeyen taraf aleyhine ergin olmayan çocuğu için ödemesi gereken nafakadır. Yoksulluk nafakası ise talep üzerine boşanma yüzünden yoksulluğa düşen taraf lehine diğer tarafın ödediği nafakadır.
İki tür nafaka borcu için de nafaka borçlusunun cezai sorumluluğu bulunmaktadır.
AYLIK NAFAKANIN ÖDENMEMESİ HALİNDE ŞİKAYET İÇİN HANGİ ŞARTLAR GEREKMEKTEDİR ?
NAFAKA İLAMI YA DA NAFAKAYA İLİŞKİN ARA KARAR OLMALIDIR.
NAFAKA ALACAKLISI TARAFINDAN BAŞLATILAN İCRA TAKİBİNİN KESİNLEŞMESİ GEREKMEKTEDİR.
İCRA TAKİBİ EMRİNİN TEBLİĞİNDEN İTİBAREN EN AZ BİR AYLIK SÜRE GEÇMELİDİR.
NAFAKANIN ÖDENME TARİHİNDEN İTİBAREN 3 AY İÇİNDE ŞİKAYETTE BULUNULMALIDIR. Bu süre hak düşürücü süredir. Bu süre içerisinde şikayette bulunulmazsa nafaka alacaklısının şikayet hakkı düşer. Hakim bu süreyi re’sen dikkate alır.
BİRDEN FAZLA ÖDENMEMİŞ NAFAKA BORCU OLMAMALIDIR.
Bu duruma dikkat edilmelidir. Kanun koyucu tazyik hapsini aylık nafaka borcu için düzenlemiştir.
Birikmiş olan nafaka borcu için bu hükümler uygulanamamaktadır. Birikmiş nafaka borcu için neden bu hükümlerin uygulanmadığını öğrenmek için yazımızın son kısmını inceleyebilirsiniz.
ŞİKAYET İCRA CEZA MAHKEMESİNE YAPILMALIDIR.
Bu şartlar gerçekleşmişse nafaka alacaklısın şikayeti üzerine mahkeme ‘’İcra İflas Kanunu Madde 344 – Nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir.’’ hükmü gereğince nafaka borçlusu bakımından tazyik hapsi cezasının uygulanmasına karar verir.
Hapsin tatbikine başlandıktan sonra kararın gereği yerine getirilirse, borçlu tahliye edilir.
TAZYİK HAPSİNİN ÖZELLİKLERİ :
Paraya ya da diğer seçenek yaptırımlarına çevrilemez.
Ertelenemez.
Adli sicil kaydına işlemez.
Hangi yükümlülüğün yerine getirilmemesi nedeniyle verilmişse o yükümlülüğün yerine getirilmesi ile ortadan kalkar.
BİRİKMİŞ NAFAKA ALACAĞI BAKIMINDAN NEDEN TAZYİK HAPSİ CEZASI UYGULANMIYOR ?
Birikmiş nafaka alacağı adi alacak olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle birikmiş nafaka alacağı bakımından İİK mad.344 hükmü uygulanmamaktadır.
Birikmiş nafaka alacağının icra takibine konulmasını engelleyici bir durum bulunmamaktadır. Kısacası birikmiş nafaka alacağı bakımından icra takibi yapılabilir.
Geriye dönük 10 yıllık nafakalar talep edilebilir. Bu on yıllık süre zamanaşımıdır. Bu süre geçtikten sonra talep de bulunulursa karşı taraf zamanaşımı def’i ileri sürebilir.
nafaka #boşanmadavası #hapiscezası #tazyikhapsi #aylıknafaka #birikmişnafaka #boşanmaavukatı #yoksulluknafakası #iştiraknafakası #tedbirnafakası #aile #icratakibi #şikayet #icracezamahkemesi #nafakaborcu #nafakaalacağı #nafakayıödemezsemneolur #nafakaicra
Comments