top of page
Ara
Aslı Sayım

AD VE SOYAD DEĞİŞTİRME DAVASI

Güncelleme tarihi: 28 Şub 2021

AD VE SOYAD DEĞİŞTİRME DAVASI


Nüfus kaydının düzeltilmesinin kapsamında ad, soyadı, cinsiyet, doğum kaydı değişikliği gibi nüfus kayıtlarının düzeltilmesi, değiştirilmesi davaları bulunmaktadır.


Genel olarak nüfus davalarında, en önemli dava açma koşulu davacının dava açmakta hukuki yararının bulunmasıdır.

Türk Medeni Kanunu’nun 27. maddesine göre, açılacak davalarda haklı sebepler göz önünde tutulacaktır.


Adın veya soyadın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir.


Adın veya soyadın değiştirilmesi, düzeltilmesi, ikinci ismin kaldırılması veya eklenmesi gibi durumlarda bu hukuki yola başvurulmalıdır.


Haklı sebep nedir ?


Haklı sebebe örnek olarak ismin/soyadın komik olması, telaffuzu zor olması, dalga geçilmeye müsait olması, kötü bir anıyı veya kişiyi hatırlatması ya da kişinin gündelik hayatta kullandığı isminin/soyadının nüfustaki isminden/soyadından farklı olması gösterilebilir.


Burada aranan haklı sebep subjektiftir. Haklı sebep, kişiden kişiye olaydan olaya farklılık gösterebilir.


Dava nerde açılmalıdır?

Ad ve soyad değişikliği talebi ancak mahkemeden talep edilebilir.


Nüfus Müdürlüğüne yapılan başvuru geçerli değildir. ( Nüfus Hizmetleri Kanununda 03/11/2017 tarihinde yürürlüğe giren geçici madde 8 ile belirtilen nüfus müdürlüğünden ad/soyada ilişkin düzeltme talep etme hakkı 2019 yılında sona ermiştir. Bu nedenle bu tarihten itibaren ad/soyad düzeltilmesine ilişkin talepler için Nüfus Müdürlüğüne başvuru yapılamamaktadır.)


Söz konusu talep dava konusu yapılarak mutlaka mahkemede açılmalıdır.

Bu davada görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Kişinin yerleşim yerinde bulunan Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açılmalıdır.


Davayı kim açabilir ?


İsim ve soyad değişikliği hakkı şahsa sıkı sıkıya bağlı haklardandır. Bu nedenle dava isim/soyadı değişecek kişi tarafından açılmalıdır.


18 yaşından küçükler için davayı ortak velayet varsa anne ve baba birlikte açmalıdır. Anne ve baba ayrıysa davayı velayet hakkına sahip taraf çocuğu adına açmalıdır.


Ancak bu süreçte dava dilekçesinin hazırlanması ve delillerin bir araya toplanması büyük önem arz ettiği ve sürecin kısa sürmesi için özel yetki içeren vekaletname ile avukat aracılığıyla davanın takip edilmesini tavsiye etmekteyiz.


Davalı taraf olarak kim gösterilmelidir?

Davalı taraf olarak Nüfus Müdürlüğü gösterilmelidir.


Hangi deliller dava dilekçesine eklenmelidir?

Ad/soyad değişikliği davasında en önemli delil tanık delilidir. Haklı sebebinin varlığını tanıklarla ispat etmeniz mahkemenin davayı kabul etmesi açısından önemlidir.

Tanık listesinde en az iki kişi olması ispat açısından kolaylık sağlayacaktır. Bu iki tanık davaya konu olan vakıa hakkında bilgi vermelidir.


İsim değişikliğinden sonra ikinci kez isim değiştirme mümkün mü?


5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 36.maddesinin (1) numaralı fıkrasının (b) bendinin birinci cümlesi (Aynı konuya ilişkin olarak nüfus kaydının düzeltilmesi davası ancak bir kere açılabilir) Anayasa'ya aykırılığı sebebi ile Anayasa Mahkemesi'nin 30.03.2012 gün 2011/34-2012/48 sayılı kararı ile iptal edilip karar 6 Ekim 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.


Söz konusu karar dikkate alındığında haklı nedenin varlığı halinde bir defadan fazla dava yoluyla ismi/soyadı değiştirme talebinde bulunabilir.


Ad değişikliğinde kişisel durumda bir değişiklik olur mu?


Türk Medeni Kanunu madde 27 dikkate alındığında isim/soyad değişikliğinde kişisel durumda herhangi bir değişiklik olmamaktadır. Kişi aynı kimlik numarasına ve bilgilerine sahip olacaktır. Değişen tek şey isim/soyad olacaktır.



56 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

NAFAKA BORCU VE HAPİS CEZASI

Nafaka ; boşanma davasından önce, boşanma davası sürerken ya da boşanma davası sona erdikten sonra maddi açıdan zor duruma düşecek olan...

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page